terug

 

  

Soorten: enkele soorten zijn:


Nominaatvorm
Nieuw Guinea edel
Eclectus r. roratus
Halmahera edel
Eclectus r. vosmaeri
Nieuw Guinea edel
Eclectus r. polychloros
Solomon edel
Eclectus r. solomonensis
Riedel’s edel
Eclectus r.riedeli Westermans edel
Eclectus r. westermani
Cornelia’s edel
Eclectus r. cornelia
Biak edel
Eclectus r. biaki
Aru edel
Eclectus r. aruensis
Queensland edel
Eclectus r. macgillivrayi

 

 

Edel papegaaien

 

Herkomst:
Van oorsprong komen de edelpapegaaien ( Eclectus Roratus Polychiloros ) voor in Noord - AustraliŽ, IndonesiŽ,Molukken, de Salomon eilanden en Nieuw Guinea. Ze leven daar in de bosgebieden en zij soms ook te vinden in de plantages en tuinen. Je ziet ze daar als paren of in een klein familieverband zitten en heel soms alleen. In de ochtend zoeken ze de hogere bomen op,om daar hun voedsel te zoeken o.a. noten, zaden, vruchten, knoppen, bananen, vijgen, papaya, bessen, mais, vruchtvlees van diversen soorten vruchten en nectar.

Het geslacht:
Het leuke van edelpapegaaien is dat je het geslacht goed kan onderscheiden vanwege hun prachtige kleur.De popjes zijn herkenbaar aan haar mooie rode kleur. Ze hebben een helder rode kop met een kobalt blauwe oogring om haar oog. De iris bij een volwassen pop is geel - wit van kleur, en hebben een zwarte snavel.Verder heeft ze donker rode nek en rugveren

Haar borst en buik is kobaltblauw van kleur. De bovenkant van de vleugel is bruin – rood, en de onderkant van de vleugel is zwart van kleur.
Ze hebben rode staartveren die toelopen tot een fel rode staartpunt, en de pootjes zijn grijs van kleur.


De mannen zijn herkenbaar aan hun smaragd kleur, overwegend groen van kleur met een geel – oranje - zwarte snavel, en een oranje iris. De onderkant en zijkant van de vleugel is zwart en rood van kleur wat toeloopt richting zijn buik. De vleugelranden zijn blauw van kleur en zijn heel mooi zichtbaar als hij zijn vleugels spreid. De staartveren zijn grijs – zwart met een licht gele band aan de onderkant, en de pootjes zijn donker grijs.
 

Levensverwachting:
Edelpapegaaien kunnen rond de 40 jaar worden.

Lichaamslengte:
Ze kunnen variŽren tussen de 33 en de 40 cm.
En het gewicht is ongeveer rond de 425 gram.

 

 

Coppy Right
Alle rechten voor behouden
Niets mag uit deze database worden over genomen of gekopieerd worden zonder toestemming